Aktuális programajánlók Svédország egész területéről

Programajánlók - Mozdulj ki!

Semmi sem üdítőbb az ember lelkének, minthogy kristálytiszta levegőn, végeláthatatlan horizonton kémlelje a messzi tájat számtalan természeti csodával körülvéve, melyhez nem elég egy életnyi időpillanat, hogy alaposan megcsodálja és megértse keletkezésüket.

Programajánlók - Mozdulj ki!

Ladtjojaure - Túra a hegyvidéki tóhoz. ,,A túra Jukkasjärviból(/Kiruna) indul egy minibusz transzferrel Nikkaluokta kis falujáig, Kirunától nyugatra. Utunk során elhagyjuk a Kalix älv-et, Svédország egyik szabályozatlan medrű folyóját."

Programajánlók - Mozdulj ki!

Utazás az LKAB Látogatói Központjába. Az LKAB Látogatói Központja Kirunában van. A cég világszínvonalú termékekhez bányássza a vasércet és jelentős exportőr Svédországban.

Ismerd meg a Skandináv félsziget e kis szeletének földrajzát, természeti szépségét, nevezetességeit!

Geográfia - Nemzeti parkok

Ők voltak Európában az első ország, akik meghozták törvényüket a természet védelmének érdekében, majd ezt követően azonnal több nemzeti parknak adtak 'életet'. Svédországban jelenleg 29 nemzeti park van.

A jég munkája

Főként a jég felszínformáló tevékenységének köszönhető a svéd táj szépsége. Az eróziós, és később akkumulációs munkának számos eredményét megcsodálhatjuk a jelenben. Folyamatosan bővülő oldalunkon tudd meg, hogyan alakultak ki a fjordok, fjellek, morénatavak; mi a till, a firn és még számos képződmény, melyek csak sarkköri környezetben vagy magashegységekben, eljegesedő környezetben, ill. periglaciális területeken alakulhatnak ki

Látnivalók

Látnivalóink között nem csak természetföldrajzi nevezetességeket mutatunk be, hanem egyéb társadalom földrajzi érdekességeket is egy adott várossal kapcsolatban. Példa erre Laponia földje, ahol emberemlékezet óta él a számi nép, akikről alkotott képünk rénszarvasok nélkül nem létezik.

Geológia

Svédország felszíne rendkívül változatos. Területét olyan drámai események alakították a geológiai földtörténet során, mint a földrengések, vulkanizmus, és eljegesedés. A geológiai események, a kialakult alapkőzet, majd a később rátelepült fiatalabb üledék és az azon elhelyezkedő talajtakaró együttesen adják meg a táj természeti képét.