Björnlandet Nemzeti Park

Björnlandet egy őserdő maradványa, amit már Norrland első lakosai is láthattak.
Az ősi fenyőfákat, mocsaras lucfenyőerdőt beborítja a szakállzuzmó; ezek és a régmúlt erdőtüzeinek nyomai és maradványai együtt formálják a dinamikus, élő ökoszisztémát; egy biológiai gyűjteményt mutatnak be számunkra, ami feltárja szemünk előtt a régmúlt drámai eseményeit.

Területe:1100 hektár
Alapítás éve: 1991

Odautazóknak

A park Vasterbotten megye és Lappland déli részén terül el, közel Fredrika és Åsele önkormányzati területéhez. A nemzeti parkot legkényelmesebben a Fredrika és Åsele közötti 92-es európai útszakaszról érhetjük el.

Fredrikától délre több tíz km-re folyik a Fjälltuna és a Flärkå folyó az úttal párhuzamosan. Az utolsó szakaszon a folyó érinti az Angsjön tavat; ez a park keleti határa, ahol egy menedékház és információs tábla is van. Ettől a ponttól vezet egy túraösvény keresztül az őserdőn, fel a Björnberget hegyre.

Méltóságteljes látványt nyújt az érintetlen erdő. Lejtők és meredek kősziklák teszik változatossá a hullámzó hegyvidéki tájat. A nagy számú, önálló vándorkövek és a vándorkőhalmok az egykori gleccserek jelenlétét bizonyítják, melyek szállítóközegként szolgáltak lassú, komótos útjuk során.

A korábbi erdőtüzek nyomat szintén meg lehet találni még. A fekete elszenesedett fatörzsek és ún. „fire-noises” az élő fenyőfákon szinte az egész területen gyakori látvány. Az utolsó nagyobb erdőtűz 1831-ben volt; ez az év az egyike azoknak, amikor a legnagyobb tüzek pusztítottak észak Svédországban.

Település nyomaira nem bukkantak a területen, de látszanak utak bevágásának nyomai illetve faanyag szállítására utaló nyomok is. A parkban nagy számban találkozhatunk részszarvassal. A növényvilág egészen egyszerű összetételű a zord helyi klímának köszönhetően.Nagyobb térképre váltás

 

Forrás: Swedish Environmental Protection Agency

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>