Ladtjojaure – Túra a hegyvidéki tóhoz

Utunk könnyen járható gyalogúton vezet, mely keresztül visz minket egy nyírerdőn,  feketeáfonya ,’lingonberry’ bokrok és egy patak mentén. (A lingonberry egy fanyar bogyó; hasonló az amerikai tőzegáfonyához, csak kisebb.). Megérkezve a tóhoz lenyűgöző látványban lehet részünk; láthatjuk a Kebnekaise tömegét és a Sápmi magas hegységeit. A (Sápmi egy számi emberek által lakott, kulturális régió neve.)

A túra Jukkasjärviból(/Kiruna) indul egy minibusz transzferrel Nikkaluokta kis falujáig, Kirunától nyugatra. Utunk során elhagyjuk a Kalix älv-et, Svédország egyik szabályozatlan medrű folyóját. Ha szerencsénk van, láthatunk rénszarvasokat és az erdők királyát – a jávorszarvast is. Jávorszarvasok általában ezen a területen barangolnak, ha éppen nem pihennek valahol az erdőben vagy fent a hegyen.
A buszt Nikkaluoktában hagyjuk és megkezdjük a nagy utunkat a nyírfaerdőn keresztül. Elhagyva a Nikkaluokta kápolnáját egyre közelebb kerülünk a Kebnekaise masszív tömegéhez.
Közben találkozunk túrazsákos kirándulókkal, akik éppen lefelé vagy fölfelé tartanak a Sápmi legmagasabb csúcsára, amely tőlünk olyan 30 km-re van. Amikor megérkezünk a hosszúkás hegyi tóhoz, utunk célpontjához, az erdővel és hegységekkel keretezett jéghideg, tisztakék tó lenyűgöző látványa fogad minket. A Sámi snack büfénél a ’Lap Dånalds’-nál megpihenünk és megebédelünk a Sámi konyha ételeiből választva.
A pihenés után elindulunk vissza Nikkaluokta irányába. Lehetőségünk van meglátogatni a Sámi menedékhelyen annak művészi képtárát is.
Kirunába taró utunk során agyunkba véssük Kiruna központi részének látványát, melyet hamarosan átköltöztetnek.
Délután érkezünk vissza Jukkasjärviba, Kirunától keleti irányba lévő kis faluba.

Ár: 1100 SEK/ fő, Gyerekeknek (8-12 év): 550 SEK
Időpontok: 2012 Június 12-augusztus 28 között, minden kedden és vasárnap.
Gyülekezés: 9 órakor Jukkasjärviben(/Kiruna), mely leginkább jéghoteléről ismert.
Érkezés: ugyanide délután 16.30-kor
Csoport: a túra minimum 2, maximum 8 fővel.
Nyelvek: svéd és angol
Étkezés: az ár tartalmazza az ebédet is.
Szükséges: Átlagos erőnlét. A túra kb. 11 km hosszú. Legyen vízhatlan túrabakancsod, esőkabátod, és hozz magaddal plusz pulóvert és zoknit is.

Foglalás: Tel:  +46 (0)980 21329, legkésőbb egy nappal korábban 16.00 óráig.

 


Nagyobb térképre váltás

 

Forrás: Nutti Sámi Siida

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>