Laponia

Laponia, a Világörökség része, amely Svédország Lappföldjén található. Ez egy számi kultúrát hordozó vidék, ahol az ember jelenlétének történelme visszavezet egészen a jégkorig. Emberemlékezet óta ezen a területen éltek a számik, először mint halászok és vadászok, később rénszarvasokkal foglalkoztak, pásztorkodtak.

A Világörökség részét képező terület természetvédelmi tájként is fontos szerepet tölt be hegységeivel , deltáival, érintetlen erdőivel, gleccserek százaival és Nyugat-Európa legnagyobb lápjaival. A területen szintén jelentős a növény és állatvilág, amelyek között kihalás szélén álló fajokat is találunk.
A számi kultúrának és a természeti értékeknek köszönhetően érdemelhette ki ez a régió a Világörökség része címet. 9400 km2 területét két fő tájtípus alkotja. Keletre egy alföldi terület fekszik hatalmas erdőséggel és lápokkal, miközben a nyugati terület tulajdonképpen egy hegyvidék.
Laponia Világörökség része Jokkmokk és Gällivare területén belül helyezkedik el.
Laponia magába foglalja következő számi falukat: Báste (Mellanbyn), Sörkaitum, Sirkas, Jåhkågasska, Tuorpon, Luokta-Mavas és a Gallivare erdőség számi faluját. Rénszarvas tenyésztés folyik az egész régióban.

Nemzeti parkok a területen: Stora Sjöfallet, Padjelanta, Sarek és a Muddus Nemzeti Park.

 


Forrás: LAPONIA world heritage honlapja

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>