Moréna és drumlin

A mozgó jég eróziós tevékenysége során  osztályozatlan törmelékeket, hordalékot szállít magával, melyek a jég olvadása után néhol feltorlaszolva, néhol szétszórtan maradnak vissza tanúsítva a gleccser vagy jégtakaró egykori jelenlétét. Ezeket a hordalékokat nevezzük morénának.

A Sarek Nemzeti Parkban több mint 100 gleccser található.

Gleccserhez köthető moréna típusok:

Helyük szerint különbözőképpen nevezzük őket. A gleccsernyelv két oldala által erodált szikladarabokat, törmelékeket oldalmorénának nevezzük. Két gleccser találkozásánál ezek középmorénává egyesülnek. A középmorénától függetlenül, de még a gleccser belső részében szállítódó hordalékot is elkülönítünk belsőmoréna néven. A gleccser alján szállítódó hordalék értelemszerűen a fenékmoréna nevet kapta. A gleccsernyelv végén a jégmozgás által folyamatosan előretolt hordalékok neve végmoréna.

Jégtakaróhoz köthető moréna típusok:

A jégtakaró peremterületein kavicsokból, óriás vándorkövekből álló, kiterjedt síkságok, vagyis fenékmoránatakarók jönnek létre, melyek vastagsága eléri a 50-300 m-t is. A végmorénagátak szintén a peremterületeken alakulnak ki; ezek 1-2 km- en át húzódó, párhuzamos vonulatot képeznek.

A laza, könnyen pusztuló törmelékből összeálló hordalékok fenékmoréna-szigeteket alkotnak, ezeket nevezzük drumlineknek. A drumlinek, lekerekített, fél tojás- vagy ellipszoid formára emlékeztető domb alakzatok, melyek a negyedidőszaki eljegesedés alatt alakultak ki. A drumlineket először Irországban fedezték föl. Hosszanti tengelyük párhuzamos a jég mozgásának irányával. Viszonylag alacsony magasságuk 50 m lehet, hosszúságuk pedig több km-t is elér. Átlagos hosszúság/szélesség arány 2 vagy 3:1. A túlságosan elnyúlt drumlinokat gyakran drumlinoidoknak nevezik. A drumlinok nagy kiterjedésű területeken, tömegesen jelennek meg. Till rétegekből állnak össze, gyakran agyagásványokban gazdagok. A kavicsok, törmelékek orientációja közel párhuzamos a drumlin hossztengelyével és egyben az egykori gleccser folyásirányával. Néhány drumlin belseje homok, vándorkő és alapkőzet rétegeiből tevődik össze. A jégmozgással szembeni oldaluk meredekebb, a távolabbi szélárnyékos területe lankásabb. Keletkezési elméleteik mindegyike mellett is és ellene is szólnak érvek.

Rogen-morénák a svédországi Rogen-tóról kapták nevüket. A folyásirányra merőlegesen futó, 30 méter magas és akár 5 km hosszú, párhuzamosan futó moréna vonulatokat a jégtakaró mozgásának meg-megakadása alakította ki.

 

 


« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>