Pieljekaise Nemzeti Park

Területe:155,340 hektár
Alapítása: 1909

Odautazóknak

Svédország északi hegyeinek déli pereménél van egy hosszú hegyhát, ez a Pieljekaise. Mint egy magányos őrszem a széles, nyírfaborította átvezető zóna – mely a magas hegységek közt vezet és az örökzöld erdő alacsonyabb régiója között. A park legjelentősebb karakterét az érintetlen nyírfaerdő adja.

Látnivalók: a hegyvidéki nyírfaerdő számos egynyári növénnyel és a csodás látvány a Pieljekaise tetejéről.

Elhelyezkedés: Jäkkvikktól kb. 10 km-re délre, Arjeplog önkormányzati területén, Norrbotten megyében.

Megközelítés: a park a hegyvidék egy távoli részében fekszik, kevés látogatója van, még akkor is, ha a nemzeti Kungsleden túraútvonal keresztülvisz a területén. A parkot legkönnyebben ezen az útvonalon tudjuk megközelíteni, Jäkkvikktól hat km-re északra tartó út mentén, vagy Adolfströmtól 9 km-re délre érhetjük el a parkot. A Kungsleden mentén itt van egy menedékház is, melyben aludni térhetünk.

A park területén belül a Pieljekaise faház mindig nyitva áll előttünk egy rövid tartózkodás erejéig. A kulcsot Jäkkvikkban és Adolfströmban lehet kölcsönözni.

Ha a Pieljekaise-ről beszélünk, leginkább a hegyvidéki nyirfaerdőre asszociálhatunk. A hegység maga egy jellegzetes tájékozódási pont a területen. A park területén szintén találkozhatunk az egykori eljegesedés nyomaival, a lágyan kirajzolódó U-alakú völgyekkel és a szétszórtan látható vándorkövekkel, melyeket egykor a jég szállított jelenlegi helyükre.

A park létezése óta meglehetősen gazdag itt az állatvilág. Olyan ritaságokat láthatunk itt, mint a rozsomák, medve, sarki róka, illetve sasok és vadászsólymok.

 

A hegyi nyír mezők virágainak lenyűgöző színvilága nagy hatással van a látogatóra. Pieljekaise jellegzetes virága az európai zergeboglár (globeflower), melyet nagy számban találhatunk itt.

 Nagyobb térképre váltás

 

Forrás: Länsstyrelserna honlapja

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>