Sånfjället Nemzeti Park

Terület:10300 hektár
Alapítás: 1909, melyet 1989-ben kibővítettek.

Odautazóknak

Sånfjället egy hegység, amely magasztosan emelkedik ki a Härjedalen tartomány közepén elterülő erdőségből. A hegy és a környező erdő a medvék egyik legfontosabb élőhelyeként ismert egész Skandináviában.

Az utolsó jégkorszak gleccsereinek olvadékvizei rengeteg hordalékot szállítottak magukkal, melyet – kilépve a (gleccserek elvégződésénél lévő) gleccserkapun – nagy síkságokon terítettek szét, sajátos geológiai képződményeket létrehozva.

Elhelyezkedés: Hede településtől 15 km-re délre, Härjedalen önkormányzathoz tartozóan, Jämtland megyében.

Megközelítés: Autóval könnyű elérni a park területét; Nyvallen felől, ahol információt is kaphatunk és menedékhelyet is találunk , ill. Valmen folyónál, ahol parkolni tudunk és szélvédett helyek is vannak. Nysätern-nél is beléphetünk a park területére, ez kifejezetten tél folyamán kedvezőbb környék.

Sånfjället hegységben a legmagasabb csúcs 1278 m magasan helyezkedik el tengerszint fölött, ahonnan széles látóhatárral tárul szemünk elé a fenséges táj képe; a hegyvidéki pusztaság, ahol rénszarvasok sem legelnek. A park a rénszarvasok nyári legelőjétől keletre található. Az egykori belföldi jégtakaró mérhetetlen erejének nyomai láthatók a hegyek lejtőin. Kiterjedt jégkori vízelvezető csatorna rendszer alakult ki a jég olvadási pereme mentén kialakult vízfolyások által.

A növényvilág elég szegényes, de a fauna érdekesebb képet ölt. A parkban állandó medve és gímszarvas állomány él és hiúzt is láthatunk, akik a park hatalmas részein barangolnak, tehát nagy eséllyel pillanthatjuk meg őket.


Forrás: Swedish Environmental Protection Agency

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>