Svédország földtani térképgenerátora

Svédország egyik geológiai honlapján, a Geoligical Survey of Sweden oldalán található egy térképgenerátor, melyen keresztül értékes földtani térképekhez juthatunk. A GIS rendszerű, layerek (rétegek) által tematizált térképrendszer rendkívül hasznosnak bizonyulhat, ha geológiai túrára indulunk a közel 450 000 km2-nyi terület bármely részén.

A generátort megnyitva, bal oldalon kiválasztható a térkép témája, méretaránya és, hogy milyen lapméretben igényeljük (A4, A3, stb.). Majd ráközelítünk a tényleges részletre, amire szükségünk van. Ezek után a folytatás gombra kattintva beírjuk az e-mail címünket, amire elküldi a térképszelvényt jelkulccsal együtt.

Göteborg területéről 1:50000-es méretarányban, főként alapkőzetet ábrázoló szelvény:

A térkép információt nyújt többek között Göteborg belterületén futó szerkezeti vonalakról, továbbá a szinte az egész terület világos narancs színnel ábrázolt részéről, melyen ultrabázisos, bázisos és intermedier intruzív (kőzetek közé benyomult és ott a mélyben megszilárdult magmás) kőzetek fekszenek. Ilyen kőzetek például a gabbró – amely a felszínre kiömlő bazalt mélyben megrekedt magmás változata, – a diorit – mely egy mélységi magmás típus, az felszínre kiömlő andezit mélységi párja. Szürkébb hosszanti foltként a kvarcban és földpátban gazdag üledékes kőzeteket láthatjuk.
Borås negyedidőszaki üledékeit tartalmazza a
baloldali, szintén 1:50000-es méretarányú szelvény. A térkép glaciofluviális üledékeket, homokos till anyagot és néhol talajjal fedett alapkőzetet ábrázol.
Rendelkezésünkre áll a generátor még számos más témában is, melyekhez szintén ugyanilyen módszerrel juthatunk hozzá. Kiválaszthatunk az alapkőzetet és a negyedidőszak üledékeit ábrázoló szelvényeken kívül geofizikai -, geokémiai jellemzőkről szóló térképet, továbbá talajvíz és tenger térképet. Végül, de nem utolsó sorban megtekinthetjük Svédország partvonalának változását akár 15000 évre visszamenőleg is.
A térképgenerátort itt lehet megtalálni.

Forrás:  Geological Survey of Sweden

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>