Svédország tartományai, megyéi és önkormányzatai

Svédország tartományai (provinces, vagy landscap = landscape) történelmi, geográfiai és kulturális régiók. Az ország 25 tartományból áll, melyeknek nincs adminisztratív, közigazgatási funkciója, csupán, mint történelmi örökség és a kulturális identitás jelképe maradtak ránk. 1634 után már megyéket alakítottak ki az ország területén. Néhány esetben az adminisztratív megyék területe majdnem azonos a tartományéval, mint pl. Blekinge tartomány és megye, illetve Gotland esetében, mely tartomány, megye és önkormányzat is egyben.

Norrland, Svealand és Götaland az ország három nagy történelmi országrésze; a tartományok ezeken belül foglalnak helyet.

A megye területi határaival való hasonlatosságát szemléletesen mutatja be az alábbi kép; a határvonalak a megyéket, a színek és a feliratok pedig a tartományokat jelölik. Látható például, hogy a legészakibb, határvonallal jelzett Norbottens megyében két, történelmi  tartomány is helyet foglal: Lappland egy része és Norbotten tartomány:

 

Svédország 21 megyéje az első szintű közigazgatási és politikai határvonalat jelzi, melyeket 1634-ben alakítottak ki, lecserélve a történelmi tartományokat és megalapítva ezzel a modern közigazgatást. Az alapszintű egészségügyi ellátást és a kórházi ellátást a megyék szervezik. Ők foglalkoznak a fogászati ellátással, az idegenforgalommal és a közlekedés szervezésével a községekkel (önkormányzatokkal) egyetemben.

 

 Svédország önkormányzatai helyi feladatokat látnak el. A 21 megyében jelenleg 290 önkormányzat van, melyek felsorolását kihagyom. Olyan szolgáltatásokért felelősek, mint oktatás , idősgondozás, fogyatékosok támogatása, szociális ellátás, egészség- és környezetvédelem, tervezési és építési ügyek, városfejlesztés, közlekedés, hulladékgazdálkodás, veszélyelhárítás, polgári védelem, víz és csatorna.


Forrás:
Swedensite honlapja
The official gateway to Sweden honlapja

 

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>