Tiveden Nemzeti Park

Terület: 1350 hektár
Alapítás: 1983

Tiveden Nemzeti Park örökzöld erdők, mély, hasadékos völgyek, nagy területen kaotikusan szétszórt, óriás vándorkövek és egy nagyon érzékeny vadon területe.

Odautazóknak

Látnivalók: az erdő borította dombvidék, gyönyörű erdős, tündérrózsás tavak, gigantikus vándorkövek Stenkälla-nál, a kilátás Trollkyrkobergen hegységből, fürdőzési lehetőség Vitsand partjánál.
Elhelyezkedés: a Vänern és Vättern tavak között, Laxå és Karlborg önkormányzatához tartozik és területe kiterjed Örebro és Västra Götaland megyékben egyaránt.
Megközelítés: keletről a 49-es számú országút, Karlsborg és Askersund közötti szakaszáról érhető el. A parkban 25 km-es túra ösvény van, mely a legérdekesebb látnivalókat mutatja be.

Tiveden nemzeti park egyike Svédország legérintetlenebb erdőinek, hegyvidékes, hullámzó sziklás, köves területeinek. A park az erdő legmegközelíthetetlenebb részén helyezkedik el, melyet Trolltiven-nek is neveznek.
A park egész területén találkozhatunk tarlóégetéssel, faszén égetéssel és fakitermeléssel egyaránt. Emberek nem éltek itt soha. A park gyönyörű tavaiba halakat
telepítettek, illetve lenyűgöző, legalább 10 méter magas vándorköveket is láthatunk itt, melyeket valaha a belföldi jégtakaró szállított ide. Több barlangot is találunk; a leginkább ismert a Stenkälla, egy áldozati, kultikus hely, még a pogány időkből.
Az állat- és növényvilág egyaránt szegényes mióta a biotóp sziklás, köves fenyőerdő; viszont a parknak nagy siketfajd állománya van.


Forrás: Swedish Environmental Protection Agency

« Előző cikk
 
Következő cikk »
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Share on LinkedIn
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip

Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>